Helseteknologidagen

Helsevesenet har store utfordringer. Det er mangel på personell og en aldrende befolkning. Det må gjøres mer, med mindre penger. Vil vi leve i et samfunn som kan hjelpe sine innbyggere best mulig, må noe endres. Kan teknologi og innovasjon være løsningen?

Den 26.oktober 2023 ble den første Helseteknologidagen i regi av Nord Universitet og TECHLAB avholdt. Felles for alle prosjektene vi snakket om er at samtlige jobber for å effektivisere, slik at helsearbeidere får mer tid til omsorg og medmenneskelige oppgaver.

Det var mange spennende løsninger som ble diskutert, demonstrert og drøftet på helseteknologidagen.


Eva Bjørhusdal, intensivsykepleier og fagutvikler
Prosjekt Digital hjemmeoppfølging av pasienter med kroniske respirasjonslidelser

Ved å gi kroniske kols-pasienter og pårørende kompetanse på respirasjonsmaskiner, kan pasientene være hjemme istedet for å være inn og ut av sykehusopphold. Noe som både er kostbart for AS Norge og svært belastende for pasienten. Det viser seg at med ganske grunnleggende opplæring, kan pasientene selv betjene oksygenmaskiner og bruke de i eget hjem. De blir friskere og lever bedre med denne løsningen. Veldig spennende!

Eva Bjørhusdal, intensivsykepleier og fagutvikler

Prosjekt Digital hjemmeoppfølging av pasienter med kroniske respirasjonslidelser


Lena Midtun Handberg, seksjonsleder hjemmebaserte tjenester, Rana kommune.

Lena tok oss gjennom hvordan Rana Kommune jobber med e-helse. Det er enorme mengder tid spart for hjemmehjelpen med medisin-dispensere. Det brukes også kamera for sjekker av pasienter som er hjemme. Med alt av samtykke, personvern og GDPR ivaretatt. De bruker også geofence og GPS tagging av pasienter med økt risiko for å vandre avgårde.

Lena Midtun Handberg

Velferdsteknologi i Rana Kommune

Espen Sørensen, Rådgiver/intensivsykepleier IKT/E-helse/informasjonssikkerhet og Tord-Rune Kvikstad (med bindestrek), Rådgiver IKT/E-helse/informasjonssikkerhet.

Espen og Tord-Rune snakket om hvordan man kan automatisere repetitive prosesser som krever høy grad av nøyaktighet med bruk av RPA (Robot Process Automation).

Bruk av RPA forenkler alle punchejobber og jobber som oppfattes som kjedelige og repetitive for mennesker. Roboten gjør også nøyaktig det samme hver gang, raskt og effektivt. Meget spennede saker!

Bork Sundseth og Kay Tomas Fagervik Bertheussen fra TECHLAB

Så var det vår tur! Vi hadde en kort introduksjon og viste frem løsninger vi har jobbet sammen med Nord Universitet for å anskaffe og teste ut. Vi kjørte også en live diagnose fra Oxford Medical Simulation fra laptop.

Vi viste frem disse løsningene:

En student bruker løsningen Human Anatomy på Quest 3

Lill Tove Sengsdrag Brattbakk, lungesykepleier og masterstudent i digital E-helse

Lill Tove tok oss igjennom fjernoppfølging av pasienter med søvnapne. I 2018 var det over 1000 fysiske konsultasjoner og ingen via fjernoppfølging. Mens nå i 2023, er det over 1000 konsultasjoner som pågår remotely. Dette forenkler hverdagen for svært mange trengende i samfunnet. Knallbra!


Demo-tid!

Deretter ble det hele avsluttet med dialog + tech demos av oss i TECHLAB.

Vi kjørte løsningene fra Oxford Medical, Making View og Human Anatomy. Disse ble godt mottatt og skapte stor begeistring.

TECHLAB takker for laget, og ser frem til mer samarbeid med Nord Universitet, Helgelandssykehuset og Rana kommune om temaene e-helse, velferdsteknologi og innovative digitale løsninger.


Forrige
Forrige

Nordland Fagskole

Neste
Neste

Siktvisualisering med Digital Tvilling