Nordic VR Forum

“Happy Future Man” Håvard Sørlie fra Tindved / Vizlab
Foto: TECHLAB / Kay Tomas Bertheussen

Den 15 og 16. november deltar TECHLAB på Nordic VR Forum 2023, som finner sted på kulturhuset i Hamar.

Det er to fulle dager, tettpakket med foredrag, spennende løsninger, nettverking og workshops. Her møter vi noen gamle og mange nye venner – som potensielt kan bli samarbeidspartnere og leverandører – ikke bare for oss i TECHLAB, men for hele næringslivet i Nordland.

På dag to er det to løp: "Museum and XR" og "Healthcare and XR", som foregår på to parallelle lokasjoner. Både historiefortelling og helseteknologi er viktige for TECHLAB, men på grunn av vårt tette samarbeid med helsefag på Nord Universitet, trekker "Healthcare and XR" det lengste strået for morgendagen.

Begge dagene består av foredrag – i to saler parallelt, med utrolig mye spennende innhold. Samtidig er det en "demo floor" hvor vi som publikum og deltakere kan teste ut løsninger fra noen utvalgte leverandører.

Åpningsnummeret var en dramatisk dans med VR briller.

Åpning av Keith Mellingen (VRINN) og Silvija Seres som var konferansier.

Foredrag

Det var mange utrolig spennende foredrag, blant høydepunktene var Rasmus Bisgaard fra Nvidia, som snakket om hvordan Nvidias "Omniverse" sammen med generativ AI skal fungere som byggesett og enabler for en visuell og datadrevet fremtid. Slik jeg forstår det, er Nvidias mål å legge til rette for at skaping, konvertering og generativ AI skal fungere på tvers av applikasjoner og standarder ved hjelp av deres maskinvare.

Rasmus Bisgaard, Nvidia

📷 TECHLAB / Kay Tomas Bertheussen

  • NVIDIA Omniverse™ er en databehandlingsplattform som gjør det mulig for enkeltpersoner og team å utvikle 3D-arbeidsflyter og applikasjoner basert på Universal Scene Description (OpenUSD). Den er skalerbar takket være kombinasjonen av NVIDIA RTX™-teknologi og USD.

    Omniverse transformerer fundamentalt komplekse 3D-arbeidsflyter, og lar enkeltpersoner og team koble sammen og tilpasse 3D-pipeline og simulere storskala, fysisk nøyaktige virtuelle verdener for industrielle og vitenskapelige bruksområder.

    Plattformen er optimalisert og sertifisert for å kjøre på NVIDIA RTX™ profesjonelle mobile arbeidsstasjoner og NVIDIA-sertifiserte arbeidsstasjoner og servere, pluss NVIDIA OVX™.

Maria Edin Solheim var et annet høydepunkt. Hun viste oss hvordan Storhamar Videregående bruker XR i undervisningen. Hun tok oss gjennom hvordan de driver undervisning, med målsetning om å skape mennesker som er klare for å møte virkeligheten den dagen de går ut i jobb.

Kombinasjonen av utforsking, prøving og feiling, et flytende "klasserom" (som kan være utendørs, i VR, i et makerspace eller på keramikkrommet) var veldig inspirerende for mange. Og dessuten, det er beviselig at dette er en god måte å lære på for elevene, siden samtlige i kullet fikk toppscore på eksamen sensurert av en uavhengig sensor.

Ikke navngitt menneske med VR headsett
📷 TECHLAB / Kay Tomas Bertheussen

Inspirerende virtuelle miljøer

Kim Baumann Larsen innledet sitt foredrag med at han har jobbet med å skape virtuelle miljøer i over 30 år, og nettopp hva slags miljøer vi skal skape, er essensen i hans foredrag.

Da må vi stille oss spørsmål som "I hvilke miljøer trives vi mennesker?" og "Hvorfor trives vi mer noen steder enn andre?" Kims poeng var å demonstrere at ved å se til naturen, kan vi skape virtuelle miljøer hvor mennesker trives, er komfortable og har det bra.

Kim og jeg hadde oss også en lengre samtale, hvor vi diskuterte dagens situasjon med XR og VR.

Hva er dagens realitet? Kim, som en ringrev i denne industrien, påpeker noen viktige punkter om hvor vi er i dag, nemlig at det fortsatt er friksjon (selv med Meta Quest 3) og at det enda, selv 8 år etter Kim og jeg snakket om denne teknologien for første gang, er utfordringer med å finne betalingsvilje og rette beslutningstagere.

Kim Baumann Larsen har jobbet på utrolig mange spennende prosjekter i sin tid, les mer om de på www.kimsarc.com.

XR på web

Et annet foredrag det er verdt å nevne var Manuel Messner, som er CEO i Mazingxr. Mazingxr har målt effekten av å bruke XR for salg og markedsføring på nettet – og det er svært effektivt. Dette er rett og slett at du kan prøve de nye Nike skoene på foten via kameraet på mobilen, eller at du kan teste hvordan maleriet du vurderer å kjøpe vil se ut på veggen din hjemme.

Sjekk ut hva de tilbyr her på mazingxr.com.

Hvis man har gode 3D-modeller av sine produkter, er dette enkelt å implementere. Hvis Mazingxr er riktig priset, er dette teknologi vi vil bruke til vårt utstyrsbibliotek på TECHLAB.no.

Demofloor

"Demo floor" var tettpakket med utrolig mange spennende leverandører og det ble flere TECHLAB-møter for første gang ansikt til ansikt.

Making View

Making View er langt fremme og leverer helseteknologi til flere kommuner, sykehus og opplæringssituasjoner i Norge i dag. Det var veldig hyggelig å møte Are og de andre ansikt til ansikt.

https://www.makingview.com/

Fynd Reality.

Fynd jobber tett med opplæring av komplekse maskiner, i tillegg til Virtuelt Medisinrom. De har også i nyere tid etablert et tett samarbeid med Magic Leap. Vi følger med, med argusøyne – dette er meget spennende. Veldig hyggelig å hilse på Bjørn Morten Steimler.

https://www.fyndreality.com/

Fornix

Fornix er et utspring fra NTNU, som lager løsninger for helseteknologi spesielt rettet mot mental trening, terapi av PTSD og stress, samt eksponeringsterapi.

Jeg er hverken redd for edderkopper eller høyder, men løsningen fra Fornix satt likevel en støkk i meg.

https://fornixvr.com

Imponerende VR demoer fra Fornix - disse ser vi frem til å jobbe videre med.

Real training,

Real Training er brannslukkingssimulering i VR. Dette var den eneste løsningen på demogulvet som brukte HTC Vive, Vive trackers, lighthouses og en kraftig laptop til å drive simuleringen. Vive-trackere gjør at man også kan spore eksterne objekter i sanntid, som i dette tilfellet et brannslokkingsapparat og en brannslange.

Meg bekjent, er brannslukking et emne flere retninger på videregående skole må gjennomgå, så her er det gode muligheter for å trene miljøvennlig, sikkert og trygt for både skoler, sykehus og helseforetak. https://realtraining.no/

Det var også andre interessante leverandører, som "Lek deg frisk", som leverer sertifiserte løsninger for behandling av bevegelse, smertelindring og rehabilitering.

En alt i alt utrolig spennende dag, med masse kompetansebygging og nettverking for TECHLAB - jeg ser frem til sporet om helseteknologi i morgen.

Forrige
Forrige

Inspirerende dag med Sandnessjøen VGS!

Neste
Neste

Nordland Fagskole